Pilot Kindbehartiger gemeente Rotterdam? Wij doen mee!

Rotterdam, 18-07-2018

Wat is een Kindbehartiger? De Kindbehartiger is een daarvoor getrainde professional die er speciaal is voor kinderen bij een scheiding. Hij of zij luistert naar het kind en vertaalt wat zij willen en beleven voor de ouders, maar ook als dat nodig is voor de rechtbank en de advocaten. De Kindbehartiger is daarmee de belangenbehartiger van de kinderen in een scheiding en spreekt ook met de ouders over hoe zij ouder kunnen zijn na de scheiding. De Kindbehartiger geeft een kind een stem.

De gemeente Rotterdam hecht veel waarde aan de stem van het kind. Daarom is er vanaf juni een pilot door de gemeente gestart. Rischen & Nijhuis, advocaten was natuurlijk bij de startbijeenkomst en zal zeker gaan deelnemen aan de pilot.

Wat houdt de pilot in? De Kindbehartiger verzorgt 3 kindgesprekken en maakt van deze gesprekken een verslag. Dit verslag kan worden overlegd aan de rechtbank zodat de rechtbank leest en begrijpt wat de kinderen echt willen. Rechters kunnen kinderen ook zelf uit nodigen voor een kindgesprek, maar in Rotterdam worden alleen kinderen van 12 jaar of ouder uitgenodigd en de rechter heeft meestal maar 15 minuten voor zo’n gesprek. Een Kindbehartiger kan in alle rust met de kinderen praten, in de eigen thuissituatie en kan daardoor veel beter achterhalen wat het kind echt wil. Bovendien kan een Kindbehartiger een gesprek aangaan met kinderen van alle leeftijden. Ook kan de Kindbehartiger, als een kind wordt uitgenodigd door de rechter, het kind hier op voorbereiden en het kind begeleiden naar het gesprek.

Via de pilot kan de Kindbehartiger (mits je voldoet aan de voorwaarden) kosteloos worden ingezet en zal de gemeente de kosten dragen. Belangrijk is verder nog dat de gezaghebbende ouder(s) akkoord moeten zijn met het inschakelen van de Kindbehartiger.

Denk je dat in jullie situatie ook de stem van het kind meer kleur moet krijgen? Neem dan contact met ons op zodat wij kunnen kijken of wij en de gemeente hierin wat voor jullie kunnen betekenen!

-

in Personen- en familierecht.