Mag een advocaat zonder toestemming van beide ouders praten met een veertienjarige?

Rotterdam, 18-08-2017

Over deze vraag moest het Hof van Discipline zich eind juni jl. buigen. Het Hof van Discipline behandelt klachtzaken over advocaten in hoger beroep. Het hof dient dan ook vaker te oordelen of het gedrag van een advocaat door de beugel kan.

In deze zaak kwam het gedrag van de advocaat van de moeder aan de orde. Zij had zonder toestemming van de vader met de veertienjarige dochter van partijen gepraat. De advocaat stond de moeder bij in een procedure, onder andere over de hoofdverblijfplaats van deze dochter.

De dochter woonde bij haar vader, maar wilde liever bij haar moeder wonen. Omdat zij dit niet tegen haar vader kon zeggen, zocht zij contact met de advocaat van de moeder. Zij hebben met elkaar gepraat en vervolgens heeft de advocaat haar doorverwezen naar de kinder- en jongerenrechtswinkel. De vader vond dat zij niet zonder zijn toestemming met zijn dochter had mogen praten.

Het Hof van Discipline heeft hierover geoordeeld en heeft algemene criteria gegeven. Een advocaat moet heel terughoudend zijn. Een kind mag geen speelbal worden. Een advocaat moet niet op eigen initiatief contact zoeken. Komt het tot een gesprek, dan moet het kind worden begeleid naar anderen die hulp kunnen bieden. Hij moet terughoudend zijn in het geven van advies of het innemen van een standpunt.

Het Hof van Discipline heeft geoordeeld dat de advocaat in deze zaak goed heeft gehandeld. Het kind was uit eigen beweging gekomen, ze was al veertien en kon – voor haar leeftijd – goed haar belangen waarderen. Door de moeizame relatie met haar vader lag het vragen van toestemming niet in de rede.

Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met één van onze familierechtspecialisten.

-

in Personen- en familierecht.