Een stem voor het kind

Rotterdam, 02-10-2017

Hoe geef je je kind een stem in een echtscheidingsprocedure? Een bijzondere curator kan de oplossing zijn.

Stel, jij en je partner liggen in scheiding. Er is onenigheid over van alles en nog wat, en helaas ook over de kinderen. Welke omgangsregeling spreken we af en misschien nog belangrijker: waar gaan ze wonen?

Moeder zegt: “Ze blijven bij mij wonen, jij was er toch al nooit voor de kinderen.” Vader zegt: “Ik wil co-ouderschap en ze worden bij mij ingeschreven. Ze willen het zelf, dat hebben ze zelf tegen mij gezegd.” Moeder: “Tegen mij zeggen ze dat ze je nooit meer willen zien!”

De advocaten verwoorden deze standpunten in de processtukken, de strijd duurt voort en de declaraties blijven maar komen.

En wat willen de kinderen eigenlijk zelf? Wie luistert er naar de kinderen? Kinderen die verwikkeld zijn in een echtscheidingsprocedure, vinden het vaak lastig om tegen de ouders te zeggen wat hun eigen wensen zijn; ze zijn loyaal naar beide ouders en willen hen niet teleurstellen.

Je kunt er als ouders voor kiezen om je kind te laten praten met je eigen advocaat. De advocaat heeft daarvoor wel de toestemming nodig van beide ouders als deze samen het ouderlijk gezag uitoefenen. Vraagt de advocaat geen toestemming van beide ouders, dan kan de advocaat daarmee klachtwaardig handelen.

In sommige gevallen kunnen kinderen ook terecht bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel (link plaatsen).

Een goede optie is echter om de rechtbank te vragen om een bijzondere curator te laten benoemen. Deze bijzondere curator is een advocaat of een gedragsdeskundige (bijvoorbeeld een systeemtherapeut of kinderpsycholoog) en heeft als taak om op te komen voor de belangen van het kind. De bijzondere curator praat met beide ouders, soms ook met school en andere betrokkenen, maar vooral ook met het kind zelf. De bijzondere curator brengt vervolgens advies uit aan de rechtbank over wat er in het belang van het kind is. De wens en de stem van het kind wordt daarmee door de rechter gehoord.

De rechter kan zelf een bijzondere curator aanstellen. Ook de ouders kunnen er om vragen. Maar belangrijker nog: ook het kind zelf kan er om vragen; een simpel briefje of telefoontje is al voldoende.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Fabrizia de Wit-Facchetti.

 

 

-

in Personen- en familierecht.