Echtscheiding en kinderen?

Rotterdam, 04-12-2015

Als ouders gaan scheiden heeft dat niet alleen een groot effect op het leven van de ouders, maar zeker ook op het leven van de kinderen. Ineens zijn er twee huizen waar ze wonen, twee slaapkamers en ligt op twee plekken hun speelgoed.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen zich vaak niet gehoord voelen binnen een scheiding. Ze hebben het gevoel dat over hun hoofden en door hun ouders de beslissingen worden genomen. Ze hebben geen invloed en voelen zich hierin vaak machteloos. Het is daarom van groot belang om naar de kinderen te luisteren en aandacht te besteden aan wat zij het liefste zouden willen in verband met de scheiding. Pas als kinderen zich gehoord voelen kunnen ook zij de scheiding op een goede manier verwerken.

Mediation is bij uitstek geschikt om veel aandacht te besteden aan de kinderen. De ouders kunnen onder begeleiding van de mediator het gesprek met de kinderen voorbereiden. Belangrijk is dat de ouders aangeven dat zij ondanks de scheiding toch samen papa en mama blijven. Met kinderen kan dan bovendien besproken worden wat zij wensen en hierover kunnen afspraken worden gemaakt.

Verder bestaat de mogelijkheid om een kindgesprek in te plannen met de mediator. Hierin kunnen de kinderen hun wensen en zorgen vertellen aan de mediator, zonder dat ze de angst hoeven te hebben hun ouders te kwetsen. Kinderen zijn immers ontzettend loyaal aan hun ouders.

Bent u op zoek naar een mediator die belang hecht aan een goede afwikkeling van de scheiding ook voor de kinderen? Neem dan contact op met Fabrizia de Wit-Facchetti.

-

in Personen- en familierecht.