Italiaanse uitspraak in een vechtscheiding

Rotterdam, 10-01-2017

In de vele jaren dat ik advocaat ben, heb ik veel ouders bijgestaan bij de afwikkeling van hun echtscheiding, ook in internationale echtscheidingen. Tijdens een echtscheiding kunnen de emoties hoog oplopen. Het lukt de ouders vaak niet om in onderling overleg uit elkaar te gaan. Het mondt dan uit in een zogenaamde vechtscheiding, waarvan de kinderen de dupe zijn. Het is moeilijk voor ouders die niet met elkaar communiceren om de belangen van hun kinderen voorop te stellen. Hun eigen emoties voeren de boventoon.

In de media en bij professionals (zoals rechters, advocaten etc.) is steeds meer aandacht voor deze vechtscheidingen. Voorkomen moet worden dat de kinderen in een dergelijke vechtscheiding verwikkeld raken. In een rapport van de Kinderombudsman wordt zelfs gesproken van kindermishandeling.

Speelt dit probleem zich enkel in Nederland af? Nee, zo blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Rome, Italië. In deze echtscheidingsprocedure werd door één van de ouders gevraagd om het gezag bij de andere ouder weg te halen. Dit als gevolg van het heftige conflict dat tussen de ouders gaande was. De rechtbank was het hier niet mee eens, maar vond wel dat een einde moest komen aan het conflict. De rechtbank besliste, dat de ouder die de andere ouder diskwalificeert in de rol van opvoeder, moet worden gewaarschuwd om zich te onthouden van dergelijk gedrag en bovendien een schadebedrag moet betalen aan de andere ouder. In dit geval heeft de rechtbank het bedrag vastgesteld van €30.000,–. De rechtbank heeft hiermee laten zien, dat vechtscheidingen niet getolereerd worden.

Er moet voorkomen worden dat een rechtbank zo een beslissing moet nemen. De professionals dienen ervoor te zorgen dat de ex-echtgenoten als ouders van kinderen afspraken met elkaar kunnen maken. Beide ouders willen namelijk het beste voor hun kind.

Het voorgaande kan het beste middels mediation of collaborative divorce (overleg-scheiding). Wanneer u meer wilt weten over dit onderwerp, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

-

Fabrizia de Wit in Personen- en familierecht.