Opgezadeld worden met schuld uit erfenis nu makkelijker te vermijden

Rotterdam, 19-09-2016

Voorheen was het mogelijk dat iemand werd opgezadeld met een schuld van een overleden familielid alleen maar door een pen mee te nemen uit het huis van de overledene of door een openstaande factuur van de overledene te betalen.

In de oude situatie werd de erfenis door dit soort handelingen door het familielid onbewust aanvaard. Als de overledene schulden had, moest deze erfgenaam daarvoor opdraaien.

Veel kwam dit bijvoorbeeld voor in de situatie waar het huurhuis van de overledene binnen een korte periode moest worden leeggeruimd. Door de inboedel weg te halen kon de erfenis al worden aanvaard.

Volgens de nieuwe wet, die is ingegaan op 1 september 2016, zijn er meer handelingen nodig om een erfenis te aanvaarden, zodat je niet snel onbewust met schulden zal worden opgezadeld.

Het advies blijft om een erfenis bij twijfel beneficiair te aanvaarden. De erfenis wordt in dat geval onder voorbehoud aanvaard. Mochten er schulden zijn, dan kan alsnog van de erfenis worden afgezien. Beneficiaire aanvaarding vindt plaats door middel van het afleggen van een verklaring van beneficiaire aanvaarding bij de rechtbank.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

-

in Personen- en familierecht.