Voordelen van mediation bij zakelijke geschillen

Rotterdam, 30-12-2015

Mediation in familiezaken en bij arbeidsconflicten is al algemeen geaccepteerd. Is mediation echter ook een geschikt middel om zakelijke geschillen op te lossen? Het antwoord op deze vraag zal niet altijd positief zijn. Er zijn echter wel grote voordelen aan te wijzen van mediation in zakelijke geschillen. Daarbij kan gedacht worden aan:

– Geen reputatieschade die bij een proces wel om de hoek kan komen kijken. De mediation is immers vertrouwelijk.
– Overzichtelijke kosten die gezamenlijk gedragen worden in plaats van hoge advocaatkosten aan twee kanten en mogelijk ook nog een kostenveroordeling in een procedure;
– Een oplossing kan gevonden worden waarin alle partijen zich kunnen vinden, zodat een voortzetting van de zakelijke relatie eerder mogelijk is.
– Een oplossing kan gevonden worden die voor beide partijen een win-winsituatie oplevert. In een procedure bij de rechter is de uitkomst meestal die van een winnaar en een verliezer.

De wetgever vindt mediation in ieder geval wel een geschikt middel om een oplossing te bereiken ook in zakelijke geschillen. Een wettelijke regeling van mediation is in de maak en die zal ook betrekking hebben op zakelijke geschillen.

Kortom, genoeg redenen om mediation ook bij zakelijke geschillen uit te proberen. Voor nadere informatie over kosten, de inhoud van het mediationtraject en een antwoord op andere vragen over mediation kunt u contact opnemen met Joop Nijhuis.
Per e-mail: nijhuis@rischen-nijhuis.com of telefonisch 010-433 27 77.

-

Joop Nijhuis in Arbeidsrecht.