Rotterdam, 31-08-2015
Bij leegstand van een woning kan het tijdelijk verhuren een goede oplossing zijn om dubbele woonlasten te voorkomen. De Leegstandwet maakt het mogelijk een leegstaande woning tijdelijk te verhuren. Op grond van de Leegstandwet kan de gemeente een vergunning verlenen tot het aangaan van een tijdelijke huurovereenkomst voor de duur van maximaal vijf jaar. Aan het (tijdelijk) verhuren van een woning kleven ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de kans dat de woning niet netjes wordt bewoond, het risico dat de huurpenningen niet worden betaald of dat de huurder in de woning een hennepplantage exploiteert.
Voorzorgsmaatregelen kunnen worden getroffen om de risico’s te beperken.
Vóór het sluiten van de huurovereenkomst:
Uiteraard is het van belang, dat de huurder een huurovereenkomst ondertekent, waarin alle afspraken zijn opgenomen. Als de woning via de Leegstandswet wordt verhuurd, kan gebruik worden gemaakt van de daarvoor beschikbare standaard huurovereenkomst, waarin tevens is opgenomen wat te doen als de woning wordt verkocht.
Tijdens de huurovereenkomst:
Natuurlijk kunnen nooit alle risico’s worden uitgesloten en kunnen zich (onvoorzienbare) problemen voordoen. Hebt u een probleem met een huurder of vragen over de (tijdelijke) verhuur van een woning, dan kunt u altijd contact opnemen.
-