Help! Mijn ex wil niet uit mijn woning!

Rotterdam, 30-06-2015

Trouwen, een geregistreerd partnerschap, of gewoon alleen maar samenwonen: veel stellen kiezen ervoor om tijdens hun relatie samen een woning te kopen, vaak gefinancierd met een hypotheek. Vaak het begin van iets moois, maar wat te doen met het huis en de hypotheek als de relatie stuk loopt?

Er wordt meestal afgesproken, dat de één in de woning achterblijft en de woonlasten gaat betalen, de ander vertrekt naar een ander verblijf. Degene die vertrekt, blijft daarmee wel volledig aansprakelijk voor de hypotheekschuld, met alle risico’s van dien. Als de achterblijver, ondanks de aanvankelijk gemaakte goede afspraken, de hypotheek niet (meer) kan of wil betalen, kan de bank alsnog bij de vertrekker aankloppen om tot het betalen van de hypotheek over te gaan. Zelfs als de vertrekker er al jaren niet meer woont.

Daarom is het van belang, dat de achterblijver de hypotheek alleen op zijn (of haar) naam laat zetten. Of dat de woning alsnog wordt verkocht. Maar wat de te doen als de achterblijver niet meewerkt? In zo’n geval wordt de rechter wel eens gevraagd om de achterblijver verplicht te laten meewerken aan verkoop van de woning of om de hypotheek over te nemen, soms op straffe van een dwangsom. Dit is een soort boete, die in dit geval dan betaald moet worden wanneer de achterblijver het nalaat om zich aan de uitspraak van de rechter te houden.

Zo oordeelde de rechtbank Den Haag in een kort geding, dat de achterblijver, in dit geval de man, binnen twee weken na de uitspraak de gezamenlijke woning moest verkopen. Wanneer hij dit te laat zou doen, gaf de rechter de vrouw de macht om zonder de medewerking van de man zelf de verkoop ter hand te nemen. Hij werd daarbij ook veroordeeld om de te verkopen woning open te stellen voor bezichtigingen door potentiële kopers, op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 250 voor iedere keer dat hij niet mee zou werken.

Voor de man was dat in dit geval voldoende stimulans om de woning en de hypotheek alsnog op zijn naam te laten zetten; anderhalve maand later was het allemaal geregeld en was mevrouw hypotheekvrij.

-

in Personen- en familierecht.