Mediation en Arbeidsrecht

Rotterdam, 02-03-2015

Bij het horen van de term “mediation” denken vele onmiddellijk aan familierecht. Een mediator wordt daar vaak ingezet in een echtscheiding en bij omgangsregelingen.

De arbeidsovereenkomst is natuurlijk niet te vergelijken met een huwelijk, maar het ontslagrecht doet daar soms wel erg aan denken. In het ontslagrecht zal het vaak gaan om een redelijke manier van uit elkaar gaan te vinden (net als in het kader van een echtscheiding). Een beëindigingsvergoeding maakt het arbeidsrecht vaak een onderdeel van uit.

Met ingang van 1 juli 2015 wordt het ontslagrecht aanmerkelijk gewijzigd en zijn de mogelijkheden voor de rechter om nog een redelijke vergoeding toe te kennen beperkt. Om toch op een redelijke manier uit elkaar te gaan wordt het overleg tussen werkgever en werknemer nog belangrijker dan het nu al is. Het inschakelen van een mediator kan een zeer goed middel zijn bij het bereiken van dit doel.

Niet alleen bij de beëindiging maar ook in lopende arbeidsovereenkomsten kan zich de behoefte aan mediation voordoen als er bijvoorbeeld geschillen zijn over de inhoud van de functie, aanpassingen van werktijden of functie, terugkeer na ziekte etc.

Wanneer op tijd gebruik wordt gemaakt van mediation kan dit een verharding van standpunten voorkomen en meer begrip voor elkaars standpunt tot gevolg hebben. Mocht er dan toch uiteindelijk blijken dat de standpunten onoverbrugbaar zijn en een beëindiging van de arbeidsovereenkomst onvermijdelijk, dan is de kans om op goede wijze uit elkaar te gaan aanzienlijk vergroot door de tijdig ingezette mediation.

Kortom, denk ook in uw arbeidsrelaties aan mediation! Wij hebben op ons kantoor ervaren mediators en geven u graag meer uitleg over de mogelijkheden, dus aarzel niet om contact op te nemen.

-

Joop Nijhuis in Arbeidsrecht.