Vergoeding bij vertraagde vlucht

Rotterdam, 22-12-2014

Op 5 december jl. heeft de SP enkele Kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, nu onlangs het bericht in de media is verschenen dat duizenden passagiers onterecht geen compensatie kregen bij vertraging van een vliegreis.

Sinds dat Verordening (EG) nr. 261/2004 van kracht is hebben passagiers recht op een vergoeding, zodra het vliegtuig meer dan drie uur vertraging heeft. De regelgeving lijkt duidelijk, maar de praktijk blijkt een stuk ingewikkelder.

Het Europese Hof besliste op 21 november 2014 dat een botsing van het vliegtuig met een vliegtuigtrap, waardoor het vliegtuig niet meer mocht vertrekken, geen overmacht oplevert en dat luchtvaartmaatschappijen dus ook in die situatie gehouden zijn de compensatie uit te keren. Het was de derde keer in bijna twee jaar tijd dat de hoogste Europese rechters de interpretaties van de luchtvaartmaatschappijen als onjuist kwalificeerden. Met de komst van die nieuwe uitspraken blijken de afgelopen jaren duizenden claims ten onrechte te zijn afgewezen.

Wie in de afgelopen twee jaar een claim afgewezen zag worden, kan mogelijk alsnog compensatie krijgen. De SP wenst onder andere van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu te vernemen welke acties ondernomen zullen worden zodat deze duizenden reizigers alsnog de compensatie ontvangen waar ze recht op hebben.

Heeft u te maken gehad met een instapweigering, een vertraging of een annulering en wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding? Neem dan contact op met Rischen & Nijhuis, advocaten.

-

in Contractenrecht.